Лазерна епилация

ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ ВЕЧЕ Е ВЪЗМОЖНА ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА, ДОРИ В РАЗГАРА НА ЛЯТОТО

Лазерната епилация е единственият метод за трайно премахване на нежелано окосмяване. Благодарение на новостите в лазерните технологии, процедурите могат да се изпълняват целогодишно, дори и на кожи с придобит тен.
Лазерът Elysion премахва нежеланото окосмяване от всички типове кожа ( от I-ви до VI-ти фототип според скалата на Fitzpatrick ) през цялата година. Типът кожа е един от най-важните фактори и предпоствки за отлични резултати с най малък брой сесии. Според скалата на Fitzpatrick има шест различни типа кожа,като най-светлите позволяват голямо количество енергия под формата на импулс да навлезе подкожно с най-малък риск от нежелателни ефекти. Ето защо по-тъмни типове кожа са силно ограничавани от лазерни епилации, но не и от диодната епилация с нашия апарат, който третира дори най-тъмния фототип.
Процедурите позволяват ефективно премахване на косми дори и при най-чувствителната кожа. Подходящата дължина на вълната гарантира достигането до точната дълбочина на космените фоликули. Лазерната епилация премахва окосмяването по селективен начин, атакувайки пигмента на космения фоликул – меланин, чрез лазерни импулси,които причиняват температурно разрушаване на клетката на фоликула без да увреждат кожата. Благодарение на охлаждащата система “crystal freeze” кожата e защитена от високи температури. Усещането по време на процедурата е приятно, което прави обезкосмяването безопасно, безболезнено и комфортно.

Растежът на космите е цикличен и асинхронен процес. Косменият цикъл представляват редуване на процеси на регрес и регенерация и продължава през целия живот на човека.
Различават се следните последователни фази на космен цикъл:

 • Анаген (растеж)
 • Катаген (регресия)
 • Телоген (почивка)

В анагенна фаза папилните клетки се съединяват с основата на космения фоликул,като така се задейства растежа на косъма. По време на фазата на катаген растежа на косми изведнъж спира и настъпва програмирана клетъчна смърт на всички структури на космения фоликул, с изключение на малка част от епителните клетки, които ще дадат началото на следващия косъм. По време на фазата на телоген се достига най-ниското ниво на делене и биохимична активност на клетките. Тази фаза се нарича още фаза на почивка. Лазерната епилация премахва окосмяването по селективен начин,атакувайки пигмента на космения фоликул – меланин, чрез високоенергйини импулси с определена дължина на вълната, които причиняват температурно разрушаване на космения фоликул като запазва околните структури : епидермиса и дермата.
По време на катаген и телоген лазерната епилация е неефективна, тъй като енергия не достига до корена на косъма. Ето защо колкото повече косми са в анагенна фаза, толкова повече ще бъдат засегнати и повлияни по време на процедурата.

Дълготрайно обезкосмяване, което се постига за кратък период от време. Освен това състоянието на кожата се подобрява :

 • Кожата става гладка и мека
 • Премахват се така наречените „обърнати косми“
 • Подобрява се състоянието при проблеми с фоликула, циреи, пъпки и т.н.
 • Да, енергията е насочена само към косъма, не се засягат кожата или вътрешни органи.
 • Манипулацията е напълно безболезнена и толерантна към кожата
 • Страничните ефекти са минимални или никакви в зависимост от типа кожа. Най-често се появява зачервяване, което преминава бързо.

Лазерната епилация НЕ се препоръчва в следните случаи:

 • Бременност и кърмене
 • Екземи
 • Дерматити
 • Хепатит
 • Диабет
 • Абсолютни противопоказания са остри инфекции,вкл. херпес
 • Рак

Не се третират зони с татуировки, поради риск от повреждането им. Процедурата може да се прави в зона, която се намира най-малко на 2,5 см. от татуировката.

Процедурата не се прилага върху тестисите при мъжете.

Манипулацията е безболезнена и е толерантна към кожата. Благодарение на охлаждащата система “crystal freeze” кожата e защитена от високи температури. Тези, които се подлагат на процедурата, усещат леко загряване и леко боцкане, но това е по-скоро търсен ефект. Като цяло  процедурата е безопасна и комфортна.

Броят на процедурите зависи от Вашия фототип , пол, зоната за третиране и спецификите на всеки клиент. Такива специфики могат да бъдат : генетична предразположеност към повишено окосмяване, променен хормонален фон при бременност и кърмене, пубертет, климактериум, хормонални заболявания , прием на хормонални медикаменти, противозачатъчни препарати. Те се определят от Вашият специалист. Лазерната епилация унищожава единствено косми, които са в анагенна фаза (т.е. косми с „корен“).

В човешкото тяло едва 20-30% от космите са в тази фаза, това е и причината да се правят  повече от една процедури. Обикновено броят им варира между 6-10.

Интервалът между процедурите е свързан с анагенната фаза на растеж на космите в различните части на тялото, а именно:

 • За зоната на лицето (чело, скули, бакенбарди, горна усна, брадичка, врат, тил ) интервала е 30-40 дни.
 • За зоната на торса (ръце, подмишници, гърди, гръб, корем, интим, седалище) интервала е 45-60 дни.
 • За зоната на краката (бедра , подбедрици, стъпала) интервала е 60-90 дни.

Няма възстановителен период. Клиентите могат да се върнат към обичайните си занимания веднага след процедурата. Манипулацията не нарушава целостта на кожата и не я травмира.

Няма възрастови ограничения. При тийнейджърите са необходими повече процедури във времето, поради факта , че те не са завършили пубертетното си развитие т.е. не са се появили всички косми. Единствено неподатливи на третиране с лазерна епилация са белите косми просто защото те не съдържат меланин.

За да има максимален ефект лазерната епилация е много важно космите да не са били отскубвани не по-малко от месец за лицето и два месеца за тялото. Целта е максимален брой косми да са в анагенна фаза на растеж.

 • Избягвайте излагане на слънце или солариум зоната за третиране поне 2-3 дни.
 • Не използвайте ексфолианти  минимум 10 дни преди процедурата
 • Препоръчва се една седмица преди процедурата да не се използват лосиони за изкуствен тен.
 • Обръснете или подстрижете космите в зоната вечерта преди деня на процедурата.
 • В деня на лазерната епилация не нанасяйте лосиони или друга козметика в зоната.

След лазерната епилация коренът на косъма и неговата външна част изгарят. През следващите дни се осъществява избутване на подкожната част на косъма , което се проявява с появата им на повърхността на кожата имитирайки растеж. Опадането им започва след 10-ия ден и продължава около две седмици.

Ефектът от лазерната епилация се наблюдава още след първата процедура и се изразява в редуциране на броя на космите и забавяне на техния растеж в третираната зона. По време на втора и трета процедура  е възможно окосмяването да се засили. Това е така, защото се стимулира растежа на т. нар. „заспали космени фоликули“, които са били във фаза на покой. С всяка следваща процедура космите ще се редуцират до пълното им изчезване. При необходимост се правят поддържащи процедури едн път годишно.

 • Избягвайте излагане на слънце/солариум  третираната зона поне 3 дни след процедурата.
 • С цел превенция се препоръчва използването на висок фактор слънцезащитен крем в 3-дневния период.
 • Не прилагайте методи за епилация чрез отскубване (епилатори, кола маска, пинсети) между сесиите, само бръснене.