AV Light

Химичен пилинг

Стимулиране и обновяване на клетките на епидермиса, изработването на колагенови влакна в дермата, подмладяването и създаването на гладка и равна текстура на кожата.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХИМИЧНИЯ ПИЛИНГ ?
Пилинг произлиза от английския глагол „tо peel“, което означава „беля се”, “лющя се“.

Химичният пилинг е процедура, която предизвиква контролирано премахване на увредени епидермални слоеве. Целта е  стимулиране и обновяване на клетките на епидермиса, изработването на колагенови влакна в дермата, подмладяването и създаването на гладка и равна текстура на кожата. 

КАКЪВ Е МЕХАНИЗМА НА ДЕЙСТВИЕ НА  ХИМИЧНИЯТ ПИЛИНГ ВЪРХУ КОЖАТА ?
Химичният пилинг представляват обработване на кожата, чрез външно приложение  на различни ексфолиращи разтвори, с цел видимо подобряване на тъканната структура.

Това въздействие предизвиква химична ексфолиация, чиято дълбочина зависи от използваната киселина, нейната концентрация, начина на приложение и състоянието на кожата. Може да  се постигне  регенеративно, оздравяващо или превантивно действие.

КАКВИ ВИДОВЕ ПИЛИНГ ИМА?

 •  Механичен – има повърхностно действие и може да се отнесе към почистващите процедури
 •  Химичен – работи се с  професионални разтвори
 •  Лазерен – изисква специална апаратура

В зависимост от това на каква дълбочина се извършва химичният пилинг бива:

 

 • Повърхностен пилинг (с алфа-хидрокси киселини – гликолова, млечна или друга плодова киселина) коригира фините бръчки, сухата кожа и леките пигментации, свива порите.
 • Средно-дълбокият пилинг (най-често с трихлороцетна киселина) повлиява по-дълбоки линии и бръчки, редуцира белезите от акне, които остават след преминаване на активната фаза на заболяването и премахва по-тъмните пигментации.
 • Дълбокият пилинг (въздейства дълбоко в структурите на кожата) е съпроводен със сериозно излющване и корекция на дълбоките дефекти, но рядко се прилага в ежедневната дерматологична практика.

С КАКВИ  ВЕЩЕСТВА СЕ ИЗВЪРШВА ХИМИЧНИЯТ ПИЛИНГ?
Веществата, които се прилагат при химичния пилинг се използват в различна концентрация и за различна продължителност. Това определя дълбочината на пилинга.

През последните 20 години в практиката широко навлезе пилингът с алфа – хидрокси киселини. 

Алфа – хидрокси киселините са органични киселини. Те са плодови киселини, които се срещат в природата. 

Гликоловата киселина е понастоящем една от широко използваните киселини от тази група.Тя с най-малка молекула от всички алфа-хидрокси киселини и поради тази причина лесно прониква през кожата. В природата гликоловата киселина се съдържа в захарната тръстика, захарто цвекло и неузрялото грозде. 

Млечната киселина се съдържа в прясното и киселото мляко. 

Тартаровата киселина /позната още като винена киселина/ се съдържа в сока от грозде. 

Лимонената киселина се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове и тютюна.

Напоследък навлезе и пилинга с бадемова киселина /екстракт от горчиви бадеми/ и пирувикова киселина /съдържа се във ферментиралите плодове и в ябълковия оцет/.

КОГА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ИЗВЪРШВАНЕТО НА ХИМИЧЕН ПИЛИНГ?

 Химичният пилинг може да бъде терапевтичен и козметичен като би могъл да се приложи в много случаи:

 • За освежаване на кожата 
 • За заличаване на повърхностни и средно дълбоки бръчки
 • При мазна кожа и свръхпроизводство на себум
 • За повлияване на разширени и дълбоки пори
 • За подпомагане терапията при всички форми на акне
 • За заличаване на лунички, тъмни петна и неравномерен тен
 • За премахване на повърхностни белези.

КАК ПРОТИЧА САМАТА ПРОЦЕДУРА? БОЛЕЗНЕН ЛИ Е ХИМИЧНИЯТ ПИЛИНГ?
По време на консултацията терапевта ще избере химичните агенти, подходящи за вашата кожа и ще дискутира с Вас очакваните резултати от пилинга. Самата процедура не изисква специална подготовка. 

Химичният пилинг може да се извърши върху различни участъци на тялото – лице, шия, деколте, гръб и китките на ръцете. 

Процедурата има различно времетраене – от няколко минути до 15-20 мин. Субективното усещане е леко до умерено парене, което изчезва веднага след неутрализиране на киселината. Самото финно излющване на кожата настъпва през следващите 4-5 дни. 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ПЕРИОДА НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ?
След манипулацията не трябва механично да премахвате белещата се кожа, а да я оставите да падне сама. Нужно е да хидратирате добре третираната зона, да използвате ежедневно слънцезащита и да я подновявате на всеки 2-3 часа поне месец след процедурата. След химически пилинг не бива да се прилагат терапии, които биха могли да възпалят кожата.

Премахването на увредените епидермални слоеве разкрива нова, по-нежна и млада кожа с намалени фини линии и бръчки. Същевременно в дълбочина се стимулира изграждането на нов колаген. Равномерното му натрупване и хоризонтално разполагане в горната папиларна дерма изглажда релефа на епидермиса.

ЗАЩО ХИМИЧНИЯТ ПИЛИНГ НЕ СЕ ИЗВЪРШВА ПРЕЗ ЛЯТОТО ?
Химичният пилинг се извършва през есента, зимата и пролетта. За страните с различно географско положение този период е съответно по-къс или по-дълъг. За нашата страна обикновено е от месец октомври до месец май.

След извършване на химичен пилинг кожата става фоточувствителна. Затова употребата на фотозащитни кремове след пилинг е абсолютно наложително, дори и през зимните месеци.

Изключение в това отношение прави пилинга с бадемова киселина, който може да се извършва целогодишно, дори и през летните месеци.

 

ВЛИЯЕ ЛИ ВИДА НА КОЖАТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕТО НА ХИМИЧНИЯ ПИЛИНГ ?

Химичният пилинг може да се извърши при всеки тип кожа – суха, мазна, смесена и при всеки фототип. При периодично извършване химичният пилинг подобрява значително структурата на кожата.

КОЛКО ЧЕСТО МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ ХИМИЧЕН ПИЛИНГ ?
Повърхностен пилинг се прилага веднъж на 7-10 дни, но в зависимост от реактивността и чувствителността на кожата периодът между отделните процедури може да се увеличи или намали. Очакваният резултат обикновено се постига след 3-5 манипулации, като точният им брой е строго индивидуален и се моделира в хода на терапията.

КОГА НЕ СЕ ПРАВИ ХИМИЧЕН ПИЛИНГ ?

 • При употреба на Ретин А, системни ретиноиди, антибиотици от групата на тетрациклините и орални контрацептиви;
 • След дермабразио;
 • При наличие на херпес вирусна инфекция, както и каквото и да е активно инфекциозно състояние;
 • По време на бременност.
ПИЛИНГИ, КОИТО ПРЕДЛАГАМЕ:
Аргилак маска – представлява изключително деликатен пилинг, специално разработен за премахване на отоци по клепачите, тъмни кръгове под очите, финни линии в околоочната зона и има изразен стягащ и лифтинг ефект.
Манделик пилинг

Този пилинг е предназначен за специфично стягане и запълване на кожата.Повдига отпуснатата кожа,като я укрепва,хидратира,подхранва и стимулира обновяването на клетките.Терапията премахва финните линии и подобрява състоянието на по-дълбоките.Ежедневната козметика прониква по-дълбоко, а действието й се засилва. Само след една процедура клиентите отчитат редуциране на фините линии. Оптималните резултати са видими на 56-ия ден след 4 процедури и препоръчания протокол за домашна грижа.

Азелан пилинг –  повърхностен пилинг с азелаинова, салицилова, млечна киселина и арника. Този пилинг е специално създаден за третиране на мазна кожа, акне и розацея. Препоръчва се също и при екзема или много чувствителна кожа. Терапията регулира омазняването, свива разширените пори, действа противовъзпалително, антисептично, комедолитично. Специалното съдържание на арника 5%, противодейства на зачервяването при розацея.

Ферулин пилинг –  повърхностен пилинг с ферулинова, малинова, лимонена и млечна киселина. Този пилинг има има силен антиоксидантен ефект. Той стимулира производството на колаген и хидратира кожата в дълбочина. Много подходящ за фото – старееща  и изложена на неблагоприятни външни влияния кожа, при кожа на пушачи и такава загубила жизнен тонус.

 

Гликолов пилинг – повърхностен пилинг с гликолова, коилова, лимонена, млечна и салицилова киселина. Той е предназначен за застаряваща кожа с пигментационни изменения, мелазма, хиперпигментации. При загуба на тонус и неравномерна повърхност на кожата ( белези от акне ). В резултат на терапията се премахват финните линии и се подобрява състоянието на по- дълбоките се, избелват се пигментациите, изравнява се тена, кожата е регенерирана и сияйна.

 

Сама пилинг – широко приложим среден медицински пилинг с бадемова и салицилова киселина, pH 1.0-2.5. Сама пилинг е създаден основно за лечение на мазна, акнеична кожа с разширени пори, комедогенно и кистозно акне със средна степен на възпаление, а също на белези и пигментации причинени от акне.
Терапията ексфолира и подобрява текстурата на кожата, подобрява акнето, намалява количеството и дълбочината на пигментациите.

 

Жълт пилинг – среден медицински пилинг с трихлороцетна,млечна,салицилова киселина и ретинол.
Благодарение на мощното си ексфолиращо действие, този пилинг стимулира отстраняването на дермалните и епидермални слоеве на кожата. Препоръчва се за финни и по-дълбоки линии, белези от акне, стрии, девитализирана кожа без яркост, неравномерна пигментация. С тази терапия се постига по-равен тен на кожата и намаляване на пигментациите. Жълтия пилинг се прилага и като лечение за цялостно подмладяване на лицето.

 За безплатна консултация в AV Light, потърсете ни на един от възможните контакти на ТУК
Пилинг - AV Light