Защо есента е най-подходящият сезон да започнем лазерна епилация?

Лазерната епилация е най-ефективният и дълготраен метод за премахване на нежеланото окосмяване. Чрез нея можем да редуцираме до 80-90% от косъмчетата в зоната за период от 10 и повече години. Процедурата е несравнимо по-безболезнена от всички други познати методи. И дори може да ни излезе по-евтино, да не говорим за спестяването на време за ежемесечни посещения при козметик за кола маска.

Ако желаете в началото на летния сезон да се радвате на гладка кожа и уверено да обличате бански е необходимо да започнете лазерна епилация още през есента.

Защо е така?

Растежът на космите е цикличен и асинхронен процес. Косменият цикъл представляват редуване на процеси на регрес и регенерация и продължава през целия живот на човека.

Различават се следните последователни фази на космен цикъл:

  • Анаген (растеж)
  • Катаген (регресия)
  • Телоген (почивка)

В анагенна фаза папилните клетки се съединяват с основата на космения фоликул, като така се задейства растежа на косъма. По време на фазата на катаген растежа на косми изведнъж спира и настъпва програмирана клетъчна смърт на всички структури на космения фоликул, с изключение на малка част от епителните клетки, които ще дадат началото на следващия косъм. По време на фазата на телоген се достига най-ниското ниво на делене и биохимична активност на клетките. Тази фаза се нарича още фаза на почивка. 

Лазерната епилация премахва окосмяването по селективен начин, атакувайки пигмента на косъма – меланин, чрез високоенергйини импулси с определена дължина на вълната, които причиняват температурно разрушаване на космения фоликул, като запазва околните структури : епидермис и дерма.

По време на катаген и телоген лазерната епилация е неефективна, тъй като енергия не достига до корена на косъма. Ето защо колкото повече косми са в анагенна фаза, толкова повече ще бъдат засегнати и повлияни по време на процедурата.

Колко процедури са необходими?

Броят на процедурите зависи от Вашия фототип, зоната на третиране и спецификите на всеки клиент. Такива специфики могат да бъдат: генетична предразположеност към повишено окосмяване, променен хормонален фон при бременност и кърмене, пубертет, климактериум, хормонални заболявания, прием на хормонални медикаменти, противозачатъчни препарати. Те се определят от Вашият специалист. Лазерната епилация унищожава единствено косми, които са в анагенна фаза (т.е. косми с „корен“). 

В човешкото тяло едва 20-30% от космите са в тази фаза в даден момент. Това е и причината да се правят повече от една процедури. Обикновено броят им варира между 6-10 на зона. При всяка процедура ние премахваме именно само тези косми, които са в активна фаза на растеж – само тогава могат да бъдат унищожени от фоликула и да имаме ефективност.

Какъв е интервалът през който се правят процедурите?

В различните зони на тялото космите растат за различно време. На краката това може да бъде между 60-90 дни, а на лицето между 30-40 дни. За торса (ръце, подмишници, гърди, корем, интим, гръб и други) са необходими между 45-60 дни.

Тези факти изискват да планираме правилно времето за начало на процедурите.

Правилото е следното: винаги започваме в неактивния сезон да се подготвяме за активния сезон. Независимо дали става дума за диета, антицелулитни процедури или обезкосмяване. Няма как да започнем процедурите през май и да очакваме да сме готови за лятото. За най-големите зони (например крака) е добре да започнем 9 месеца преди началото на лятото, за да можем да имаме време да извършим процедурите в точните моменти за максимална ефективност.

За безплатна консултация в AV Light, потърсете ни на един от възможните контакти на ТУК